KALASTUS

Kalatalousalueen yhteisluvat

Kalatalousalueella on kaksi viehekalastuksen yhteislupaa: Puutossalmen pohjoispuolella Etelä-Kallaveden yhteislupa-alue noin 14.000 ha eteläpuolella Koirus-Sotkan yhteislupa-alue noin 9.400 ha. Molemmat luvat voi maksaa tilisiirtona Kallaveden kalatalousalueen tilille FI14 5600 0520 4653 97, maksun lisätietoihin tulee laittaa luvan haltijan nimi, viikko- ja kuukausilupaan luvan alkamispäivä ja lupa-alueen nimi esim. Antti Ahven, viikkolupa alkaen 23.6.2023, Etelä-Kallaveden lupa-alue.

Viehekalastuslupia myydään myös internetissä osoitteessa https://kalakortti.com/ ja paikallisissa myyntipisteissä.

Etelä-Kallaveden lupa-alue, kartta lupa-alueesta ja kalastusohje

Kalastusväline Rialinna, Hulkontie 5, 70800 Kuopio, 017-363 3222

Koirus-Sotkan lupa-alue, kartta lupa-alueesta ja kalastusohje

AK-asema, Kokoojatie 17, 79100 Leppävirta, 017-554 1567
Kalastusväline Rialinna, Hulkontie 5, 70800 Kuopio, 017-363 3222

Lupien hinnat ja lupaehdot (samat molemmilla lupa-alueilla)

  • Kausilupa 70,00 €
  • Kuukausilupa 50,00 €
  • Viikkolupa 30,00 €
  • Kausilupa yhdelle vavalle 10,00 €, joka mahdollistaa yleiskalastusoikeuden lisäksi yhden lisävavan ja -vieheen käyttämisen. Lupa on henkilökohtainen ja sitä myydään vain yksi lupa/henkilö.
  • Kausiluvat ovat voimassa kuluvan vuoden loppuun.
  • Kuukausilupa on voimassa kuukauden esimerkiksi 26.6.-25.7.2022
  • Viikkolupa on voimassa 7 vrk alkaen lupakuittiin merkitystä päiväyksestä.
  • Lupa oikeuttaa harjoittamaan viehekalastusta karttaan merkityllä alueella.
  • Luvat ovat henkilökohtaisia (vetouistelussa luvan haltijan on oltava veneessä). Vetouistelussa vapamäärää ei ole rajoitettu, paitsi yhden vavan henkilökohtaisessa kausiluvassa.

Muut ohjeet

Muista, että olet kalastaessasi vieraana toisten vesialueella - älä aiheuta kalastaessasi haittaa tai häiriötä seisoville pyydyksille, muille vesistön käyttäjille tai ranta-asutukselle.

Kalastuslain mukaan rasvaevällinen järvitaimen on täysin rauhoitettu alueellamme. Rauhoitettu ja/tai alamittainen kala on aina laskettava välittömästi takaisin veteen, oli kala sitten elävä, vahingoittunut tai kuollut. Eli alamittaista tai rauhoitettua saalista ei saa löytyä veneestä tai kalastajan hallusta.

Kalastusrajoitus.fi

Suomessa on laajat yleiskalastusoikeudet ja hyvät kalastusmahdollisuudet. Yleiskalastusoikeuksia ovat kalastonhoitomaksun oikeuttama viehekalastus yhdellä vavalla ja vieheellä sekä maksuttomat onginta, pilkintä ja silakan litkaus. Osassa vesistä kalastusta on kuitenkin rajoitettu. Kalastusrajoituspalvelusta löytyy tietoa, mitkä alueet ovat yleiskalastusoikeuksien ulkopuolella. Palvelusta löytyvät vesialueet, joissa ongintaa, pilkintää ja viehekalastusta on rajoitettu kalastuslain ja ELY-keskusten päätösten nojalla. Viranomainen on merkinnyt palveluun nykytiedon pohjalta vaelluskalavesistöt. Palvelusta löytyvät myös luonnonsuojelulain mukaiset kalastuskieltoalueet, vaelluskalavesistöjen muut kalastusrajoitukset ja ELY-keskusten uuden kalastuslain mukaiset kalastusta rajoittavat päätökset.
Kalastusrajoituspalvelusta vastaa maa- ja metsätalousministeriö yhdessä ELY-keskusten kanssa. Tiedot rajoituksista päivitetään palveluun arkipäivisin.
Linkki: https://kalastusrajoitus.fi

Rasvaevällinen, heti takaisin      

Rasvaeväleikattu, alamitta 50 cm   

Kalastonhoitomaksu

Kalastonhoitomaksu on monelle kalastajalle olennaisin kalastuslupa. Kalastonhoitomaksu tulee maksaa, jos on iältään 18–69-vuotias ja kalastaa vieheellä tai pyydyksillä. Huom! Kalastonhoitomaksua ei tarvitse maksaa, jos ehti täyttää 65 vuotta 31.12.2023 mennessä. Maksamisen tarpeen määrittää kalastajan syntymäpäivä, ei syntymävuosi. Onkimiseen, pilkkimiseen ja silakanlitkaamiseen ei tarvita kalastuslupia, vaan ne kuuluvat yleiskalastusoikeuksiin.
Kalastonhoitomaksulla voit kalastaa yhdellä vavalla suuressa osassa maata, mutta ei kaikilla vesillä: rajoituksia on rauhoitetuilla vesialueilla, erillisen luvan vaativilla erityiskohteilla tai vaelluskalapitoisissa koski- ja virtavesissä. Kalastonhoitomaksu oikeuttaa vapaa-ajan kalastukseen myös Suomen talousvyöhykkeellä ja valtion yleisellä vesialueella meressä. Verkkopalvelusta Kalastusrajoitus.fi voi tarkistaa karttapohjalta kalastuskiellot sekä -rajoitukset koko Suomen laajuisesti.
Lisätietoa kalastonhoitomaksusta: https://www.eraluvat.fi/kalastus/kalastonhoitomaksu.html

Lisätietoja kalastusluvista: www.muikkusuomi.fi

HUOM! Kalastajat, jotka ehtivät täyttää 65 vuotta 31.12.2023 mennessä, ovat vapautettuja kalastonhoito-maksusta